z

ЖИВОТ БЕЗ БАРИЕРИ

Новите технологии откриват по-големи възможности пред хората със зрителни увреждания, позволявайки самостоятелно да преодоляват обективните бариери, възпрепятстващи социалното им включване


виж света през компютъра начало спорт ръководства кулинарни страници статии за контакт сайта се хоства с любезното съдействие на суперхостинг

Излет по следите на отминалото време

На 14 май 2022 г., група от 48 съюзни членове и придружители от Регионална организация на слепите гр. Варна се отправихме на пътешествие до забележителностите на гр.Шумен и Велики Преслав. С автобус и чудесно настроение в прохладно слънчево утро отпътувахме от Варна. Пристигнахме бързо и удобно в гр.Шуменна улицата с възрожденските къщи. Тук ни очакваше екскурзоводка с ярко цветна капела, развяваща българското знаменце. Поведе ни по калдъръмените улици на възрожденският квартал. Описвайки съхранената възрожденска архитектура , разкриваше пред нас историята на забележителни българи от следосвобожденска България.
На улицата с възрожденски къщи спряхме в старо градско кафене. Това е била къщата, дом на голямата фамилия на санитарния лекар д-р Евтим Верби. Във вътрешното дворче със старинна чешма на кафене „Верби“ , на масички сред чимшири и цветя, ни предложиха кафе, приготвено на пясък, и опитахме бяло сладко, сервирано с лъжица в чаша вода.Потопихме се в атмосферата на старите шуменци.
В съседният двор влязохме и разгледахме къщата на Димитър Сребров, обзаведена като реплика на стар градски интериор от възрожденските времена. Екскурзовода ни поднесе интересна беседа за някогашният бит и обичаи на българина, докоснахме с ръце обзавеждането и усетихме мириса на отминалите времена. сСребровата къща е превърната и в място за забавления. На първия етаж е разположена ретро-фото, което разполага със 150 костюма. Посетителите с въображение, си представиха как ще изглеждат в ретро стил.
Продължихме с удоволствие по старата улица потропвайки с бастуните, водени от любопитство и от увлекателният разказ на екскурзоводката, без страх от неравният терен и стъпалата. Застанахме с почит пред къщата с малкото вътрешно дворче на Добри Войников – учител и автор на учебници, музикант и композитор, диригент и музикален критик, читалищен деец и редактор на вестник, драматург и театрал.. Узнахме, че Домът на видния възрожденец е архитектурен паметник от епохата на Възраждането и е построен от самия него през 1862 г.
Спряхме се пред къщата на шуменския търговец и кмет на българската община хаджи Димитраки Хаджипанев, в която е живял водачът на Унгарската революция Лайош Кошут по време на изгнанието си в град Шумен. С вълнение застанахме пред най-старата запазена шуменска къща от края на XVIII век, в която е израстнал апостолът от Априлското въстание Панайьот Волов. Усещаше се като че ли живописният двор и зеленината на двувековния орех, още пазят духа на възрожденското време. Чухме интересни истории от буйните младежки години на героя. Поседяхме и в двора на къщата на известният шуменски род Кърджиеви, заслушани в историята за началото на музикалният живот в България и делото на Панчо Владигеров, свързан с дългогодишното си пребиваване в Шумен.
След споделеният разказ за съдбата и делата на видните възрожденци, разбрах че нашите членове са впечатлени от благотворителността и доброволното отдаване на личното си благоденствие и дори живота си за изграждането на следосвобожденска България. Замислих се за тази доброта и съпричастност на такива българи помогнали, преди 100 години за създаване на първото дружество на българските слепи. Неволно се запитах, срещат ли се в наше време такива добродетелни българи или са само спомени от миналото?
Напуснахме Шумен и продължихме пътуването към Велики Преслав. Заредени с настроение очаквахме срещата със съхранените паметници от величието на средновековният Преслав. Пристигнахме пред впечатляващата сграда на Археологическият музей, построена специално за съхранение на откритите артефакти от крепостта, църквите и дворцовият комплекс на Преслав. На входа ни посрещна любезно екскурзоводка от музея. Поведе групата в достъпната среда с разположената експозиция. С внимание изслушахме разказът за историята на Велики Преслав като столица на средновековната българска държава. Обрисува какво съдържа експозицията в музея. Допуснаха ни в хранилището със златното преславско съкровище, тук в тишината сред изложените златни накити, със съзнанието си усетихме царското величие на средновековна България.
След музея се отправихме през горичка по достъпна пътека до Златната църква останала като най-красивият символ на християнството по времето на Цар Симеон. Времето беше чудесно за разходка сред зеленината на свежият пролетен ден. Отпътувахме за Варна, по пътя изведнъж ни застигна силна буря с пороен дъжд. В автобуса беше приятно и уютно, така пътувахме в шеги и закачки и се прибрахме преживели един чудесен излет сред природата по стъпките на историята.

Христо Шипанов

Снимки от екскурзията шумен -Велики Преслав
Начало на обиколката в старият Шумен Беседа с екскурзовода

За контакти: 9009 гр.Варна ул."Петко Стайнов"3 Дом на културата на Слепите
Web master: Христо Шипанов - GSM: 0882/211 153; e-mail: bezbarieri1@gmail.com