ЖИВОТ БЕЗ БАРИЕРИ

Новите технологии откриват по-големи възможности пред хората със зрителни увреждания, позволявайки самостоятелно да преодоляват обективните бариери, възпрепятстващи социалното им включване


виж света през компютъра начало спорт ръководства кулинарни страници статии сайта се поддържа от Superhosting.bg

Вижте още:

Салати

Рибни ястия

Картофена кухня

Ястия със свинско месо

Страничката на Виолета

Кулинарна изложба

кулинарна изложба

първа награда погача на Тодор

експонат от изложбата

ЗА ВИНОТО,

“Виното е поезия в бутилка”
(Робърт Луис Стивънсън)

Древните гърци почитали виното като божествена напитка, подарена им от бог Дионисий. Легендата разказва, че Дионисий се ражда от връзката между Бащата на боговете Зевс и простосмъртната Семела. Без да има вина за това, Дионисий си навлича омразата на Хера, съпругата на Зевс, която на няколко пъти заповядва да го убият. Когато начинанието й най-сетне успява, от още биещото му сърце богинята Атина създава първата лоза и затова древните елини твърдо вярвали, че пиенето на вино ги доближава до боговете. Легендата за виното, не случайно е свързана с любовта и ревността. В древността виното и любовта са почитани заедно в шумни и разгулни празници.
Но все пак виното е по-старо от записаната история и дори от самото човечество. Вино има оттогава, от когато съществуват даващите грозде лози. Виното е ставало естествено само от себе си, много преди човекът да открие доста приятното въздействие на съдържащия се в него алкохол и да реши да култивира лозата. Преди повече от четири хилядолетия виното е познато по земите на антична Гърция. За модерния човек виненото летоброене започва едва със заселването на средиземноморските земи от финикийците около 1100 г. пр.н.е.и от гърците 350 години по-късно. Вината на антична Елада са били възхвалявани и превъзнасяни от поетите. Начинът, по който се е пиело виното тогава обаче, а именно смесено с билки, подправки и мед и разредено с вода, понякога дори морска, ни кара да се съмняваме в особено високото му качество. По-късно виното завладява цялата Римска империя, римляните го произвеждат по всичките си земи и дори внасят допълнително от провинциите си в Испания и Северна Африка. Какво е било обаче качеството на римското вино? Част от вината са показвали невероятен потенциал за отлежаване, което говори за високо качество на приготвянето. Мъстта често е била концентрирана чрез загряване и е била оставяна да поема пушека от печката, т.е.по всяка вероятност е имала вкус, подобен на днешната Мадейра. Такова вино се е пиело разредено с вода. Тези които са пиели виното неразредено в древен Рим, са се считали за пияници. По късно в средновековието, под егидата на църквата и манастирите се полагат основите на лозарството и винарството, за които са въведени строги правила и се появяват някои от познатите ни днес винени сортове.
До началото на XVII век в Европа, виното се ползва с предимството на единствената здравословна и донякъде трайна напитка. Пиенето на вода, поне в градовете, не е особено безопасно. Затова във водата за пиене се е добавяло вино за дезинфекция, както в наши дни тя се хлорира. Липсата на други алтернативни напитки в тези времена е допринесло за масовата употреба на виното. Произвежданата бира без хмел се разваля бързо. Няма нито концентрати, нито така желаните днес кофеинови напитки. По това време Европа пие вино в непонятни за днешните представи размери - предците ни са се намирали в състояние на почти постоянно опиянение. На описания за виното преди началото на XVII век не може да се разчита много. Обичайно се е обръщало внимание главно на чудотворните лечебни свойства на виното, а не на вкуса и качеството му.
Още от времето на римляните виното прекарва почти целия си “живот” в дървена бъчва. Шишета или по-скоро глинени, керамични или кожени кани се използват само за пренасяне на виното до масата. В началото на XVII в. напредъкът в стъкларството позволява направата на солидни и евтини стъклени шишета. Приблизително по това време нечия гениална, за съжаление останала неизвестна глава събира в едно бутилката, корка и тирбушона С течение на времето става ясно, че стъклената бутилка и корковата тапа позволяват много по-дълго съхранение на виното, отколкото дървената бъчва. Установява се също така, че в бутилката виното се развива по друг начин и формира букет. Първият, на когото хрумва идеята за вино “Резерва” или по-силно вино от късна реколта, е собственикът на Шато О-Брион. В областта Шампан, Франция монахът Дом Периньон създава невероятно луксозна винена смес, по която аристократите са луди. По чиста случайност или по-скоро поради капризния характер на виното от региона, след бутилирането му, то започва да кипи. Това, което никак не се харесва на божия служител, бива прието с възторг от публиката. В началото на XVIII в. се променя и бургундското вино - на преден план излизат интензивните, тъмни отлежали вина. Пино ноар се установява като главен винен сорт за Бургундия. В Шампан сортът също е високо ценен.
В Германия най-добрите терени се засаждат с ризлинг. Виното, което печели най- много от навлизането на стъклената бутилка е огненият портвайн, с който англичаните така са свикнали от края на XVII в. Причината за това е не друго, а изключително високите мита за френските вина, резултат от дългогодишните войни между Англия и Франция. Вината от Германия от XIX в. също са доста по-различни от това, което днес разбираме под немско вино. Надали е съществувало дори и едно от днешните светли, ароматни и често полусухи вина. Тогавашното вино от неузряло грозде е с висока киселинност и се е нуждае от продължително отлежаване.
Шампанското от XIX в. е по-сладко и с по-плътен цвят и вкус, но в общи линии подобно на днешното. Портвайнът и шерито достигат степента на развитие, позната ни днес. Консумира се повече сладко вино - малага, марсала, мадейра и токайското вино са на върха на славата си.
Търговията с вино процъфтява. В страните-производителки се забелязва даже прекалена зависимост на икономиката от виното - през 1880 г. в Италия 80% от населението се занимават с производство на вино. По това време биват създадени и първите сериозни експортни вина на Италия (Тоскана и Пиемонт) и Испания (Риоха). В Калифорния се разгаря първата “винена треска”. В този момент се появява листната въшка. По всичко изглежда, че е настъпил краят на виното, тъй като почти навсякъде лозите са унищожени. Въпреки това, благодарение на рационализирането на насажденията, облагородяването и подбирането на най-подходящите сортове се полагат основите на новото лозарство и винарство. Едно начало, изпълнено с много трудности и спънки - сух режим, икономическа депресия, световна война. За щастие виното оцелява през вековете и не само че оцелява, но и развива своя невероятен потенциал.

Редактирал: Христо Шипанов


>

За контакти: 9009 гр.Варна ул."Петко Стайнов"3 Културен Дом на Слепите
Web master: Христо Шипанов - GSM: 0882/211 153; e-mail: shippy52@gmail.com