z

ЖИВОТ БЕЗ БАРИЕРИ

Новите технологии откриват по-големи възможности пред хората със зрителни увреждания, позволявайки самостоятелно да преодоляват обективните бариери, възпрепятстващи социалното им включване


виж света през компютъра начало спорт ръководства кулинарни страници статии сайта се поддържа от Superhosting.bg

Дом на културата на слепите гр.Варна

изглед от дома на културата на слепите гр.Варна

Екскурзия до гр.Шумен със съюзните членове и техните придружители от Териториалната организация на слепите Варна

посещение на Шуменската крепост

13 НОЕМВРИ - Международен ден на слепите и ден на добротата

участници във викторината на 13 ноември

информация за 13 ноември виж тук

Кулинарна изложба

кулинарна изложба

Още за кулинарната изложба виж тук

клиника

ШОУДАУН - СПОРТ ЗА ВСЕКИ

>

На 01.06.2015 г.по инициатива на УС на териториалната съюзна организация Варна I, се проведе турнир по шоудаун във фитнес залата на Дома на културата на слепите в гр.Варна. В турнира участваха 14 състезатели с нарушено зрение. Спортното събитие бе подкрепено от приятели и с активното участие на спортуващи съюзни членове от спортните клубове "Успех" и "Вихър". Първо место при мъжете спечели Иво Атанасов , второ и трето место заеха Тодор Стоянов и Явор Йорданов. Първа при жените се класира Недялка Желязкова. Победителите получиха поощрителни награди. Спортната игра шоудаун добива все повече популярност в България като един адаптиран и развлекателен вид спорт, който е напълно достъпен за хората с нарушено зрение.

Кратка информация за спорта ШОУДАУН

Шоудаун, (Showdown) е игра на маса, първоначално замислена за незрящи хора, тя съчетава елементи от тенис на маса и въздушен хокей. Историята на новата игра започва от 1960 г., когато канадците Джо Луис и Патрик Йорк измислили този спорт, който може да се играе самостоятелно от слепи и слабовиждащи хора, без помощта на зрящи приятели. Те записват правилата на играта и разработват необходимото оборудване. Първи международен успех за шоудаун става дебюта му като рекреационен вид спорт по време на Параолимпийските игри през 1980 г. в гр.Арнем Холандия. Оттогава шоудаун се играе за развлечение на всички игри. особен интерес е проявен след параолимпийските игри в Атланта през 1996 г., когато представителите на 30 страни поискали от IBSA информация относно оборудването и правилата на играта. Showdown е толкова занимателна спортна игра, която не изисква силова подготовка, играе се от всички възрастови групи, с различни възможности и не само от слепи. Друго предимство на спортната игра е, ниската цена на оборудването. Въпреки, че масите за игра не се произвеждат серийно, те без проблеми могат да се направят във всяка дърводелска работилница. В момента шоудаун се практикува в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Управлението на спорта се осъществява от подкомисия по шоудаун към Международната спортна асоциация на слепите ( IBSA ). Подкомисията подкрепя турнирите провеждани на регионално и национално ниво, с цел организиране на бъдещи световни първенства и турнири на параолимпийските игри.
Оборудване за шоудаун:
Дървена маса със заоблени ъгли, с размер - 365 см.X122 см.И странични бордове с височина 14 см.
Височина на масата над повърхността на пода - 78 см. Масата е разделена на половина от екран, с височина на горния ръб от повърхността на масата 46 см. Екрана е закрепен над страничните бордове и под него има проход с височината на борда.
Вратите в двата противоположни края имат полукръгла форма с диаметър 30 см.
Играе се с пластмасова топка с диаметър 6 см., озвучавана чрез метални сачми, затворени в нея. Хилките са малко като на крикет, с обща дължина от 34 см., с плоска повърхност покрита с гума от двете страни. Екипировката включва ръкавици с удебеляване на задната повърхност, за да се предпазят ръцете на играчите от удари с топката. Предпазни непрозрачни очила за изравняване условията на играчите.
Правила на играта:
Целта е да се удари топката с бухалката за да премине по повърхността на масата под разделителя на екрана и да влезе във вратата на противника. Победител е играчът, който първо отбележи 11 точки, при разлика със съперника си най-малко две точки. Всеки играч прави пет последователни начални удара, като насочва топката първо към борда на своето поле. Играча получава две точки за попадение във вратата на противника и една точка за всяка негова грешка от трите възможни: ако той удари топката в разделителният екран на масата; ако топката падне извън масата; ако докосне топката с нещо различно от хилката.

СНИМКИ ОТ ТУРНИР ПО ШОУДАУН В ДОМА НА КУЛТУРАТА НА СЛЕПИТЕ ВАРНА 01.06.2015 г. 0
шоудаун турнир шоудаун турнир шоудаун
турнир шоудаун турнир шоудаун турнир шоудаун
турнир шоудаун турнир шоудаун турнир шоудаун

За контакти: 9009 гр.Варна ул."Петко Стайнов"3 Дом на културата на Слепите
Web master: Христо Шипанов - GSM: 0882/211 153; e-mail: shippy52@gmail.com