ЖИВОТ БЕЗ БАРИЕРИ

Новите технологии откриват по-големи възможности пред хората със зрителни увреждания, позволявайки самостоятелно да преодоляват обективните бариери, възпрепятстващи социалното им включване


виж света през компютъра начало спорт компютърни ръководства кулинария статии за контакт сайта се хоства с любезното съдействие на суперхостинг

Дом на културата на слепите Варна

Дом на културата на слепите Варна

Събития от живота на съюзната организация на слепите Варна
Екскурзия Русе Гюргево
Екскурзия до гр.Русе - гр.Гюргево
посещение на Шуменската крепост
Посещение на Шуменската крепост
Съюзни членове в Жеравна
Съюзни членове на екскурзия в Жеравна
Балчик - Ботаническа градина
Балчик - Ботаническа градина
Плиска - Базилика
Плиска - Базиликата
Кулинарна изложба
Кулинарна изложба приготвена от съюзни членове
Фара на Дуранкулак
Фара на Дуранкулак
13 ноември Международен ден слепите
Отбелязване 13 ноември - Международният ден на слепите
художествено творчество

Статии

ОПАСНА ЛИ Е ДОМАШНАТА РАКИЯ?

Този въпрос е много сериозен и актуален, като се има предвид голямата консумация на домашни ракии в България. Напоследък дори някои политици и обществени деятели се застъпват за идеята ракията да стане български символ и едва ли не да замести розовото масло. Ние не сме против ракията и шопската салата, но смятаме, че потребителите на домашни питиета трябва да имат повече информация за рисковете за здравето си, при консумация на долно качествени самоделки. Избирайте питиетата по качество, ане по цената. Все пак избора си е ваш. Предлагаме Ви едно интервю с химик, научен сътрудник, работещ като токсиколог в интензивно отделение.
Въпрос: Много хора смятат, че домашната ракия е по добра от купешката. Какви са вашите впечатления?
- Моите впечатления са чисто експериментални. Аз не пия, но изследвам алкохолите и наблюдението ми е, че дори и най-скапаната винпромска ракия е по-качествена от най-изпипаната домашна ракия. Причината за това е крайният резултат от дестилацията. Никой казан, колкото и добре да е направен няма така наречената степен на разделяне, която да успее да раздели в максимална степен метиловият спирт и по-тежките ферментационни алкохоли, които имат наркотично, нервнопатологично и невротоксично действие.
Въпрос: Какво ще рече по-качествена ракия?
- Специално за ракиите, които общо се обозначават като бренди, във всички развити страни показателите за отделните компоненти са в много широки граници. Но по някаква причина, пак във всички развити страни, съдържанието на метилов спирт и етилацетат е е сведено до минимум.
Въпрос: Освен метиловият алкохол какви други вредни вещества съдържа домашната ракия?
- Много други, но най- проблемен сред тях е етилацетатът. На метиловият спирт противоотрова е етиловият. Тоест, ако ти изпиеш 10 милилитра метанол следва да умреш, но ако налееш тези 10 милилитра в едно шише с друг алкохол, дори и пълно с бира няма да умреш. Етиловият спирт ще се свърже с съответните активни центрове. Метиловият спирт няма да може да се включи в метаболизма и чрез бъбреците ще се изхвърли с урината. Токсичното действие на метиловият спирт се свежда до това, че той унищожава очния, слуховия нерв, поразява мозъка и с това се причинява смърт. Леталната доза е около десетина грама. Но тъй като има противоотрова, той не е толкова страшен, Проблемен е етилацетатът. Той се получава защото в един момент ферментацията ( в домашни условия) бива изпусната и тя от алкохолна преминава към оцетна. Когато започне дестилацията на джибри, (варенето в казана), ферментационната маса в която има оцетна киселина, етиловият спирт се свързва с нея до етилацетат, който е естер, (както са мазнините). Той директно отива в черният дроб и нарушава сериозно мастният обмен на организма. Това е едно от нещата, които потенцират проблемите при хората с алкохолна цироза. Най-простото решение, което при всеки дори най-треторазреден производител се смята за нещо нормално е да се сложи в джибрите някакво количество алкално вещество примерно сода за хляб, (сода бикарбонат). Пропорцията е следната: на 10 кг.джибри 1 пакетче сода 100 грама, тоест 0.1%. Свързва се с оцетната киселина и става натриев ацетат или калциев ацетат, който е сол и при дестилацията остава в джибрите, не преминава с парите в алкохола. След което след дестилацията остава само етилацетатът, който се е получил в процеса на самата ферментация, Но той е малко и не е в състояние да нанесе значими поражения върху организма. Разбира се надяваме се, че човекът не пие много.
Въпрос: Какво значи да се пие много или малко?
-Световната здравна организация казва, че дневната консумация изразена като чист етилов спирт, не трябва да е по-голяма от 20 мл.дневно, (според лекарските стандарти границата зависи от теглото на човека и на други индивидуални черти).
Въпрос: Тоест една малка ракия 40 грама, една бутилка бира или 2 чаши вино?
- Да. Приблизително. Но! Не се уточнява колко дълго може да продължава това колко години? Друг любопитен факт е, че ако изпиеш 20 грама чист алкохол няма да надскочиш 0.5 промила, които са обект на внимание от страна на законодателя при пътно-транспортно произшествие. Има и алкохолни тестове, за които могат да те уволнят от работа.
Въпрос: Много хора продължават да твърдят, че домашната ракия, дори да не е сварена по всички правила, им е по-вкусна от купешката?
- Това е проблем, който се наблюдава и при кафетата у нас. Българинът харесва кафетата с блудкавия вкус. Никъде по света обаче не пият подобни кафета. Това си е някаква наша, местна, балкано-анадолска, отечествено-работническо-селска специфика. Навремето например виетнамските кафета се смятаха за първо качество, защото българският държавен стандарт разглеждаше кафетата по качество според съдържанието на кофеин. Но това не е основното. Едно кафе може да бъде както декофеинизирано, така и изкуствено рекофеинизирано.
Въпрос: По масовите купешки ракии и уискита по правило се правят от дестилат разреден със спирт. Защо те са по- безвредни?
- Защото присъствието на ферментационни алкохоли в тях е по-ниско или е затворено в някакви граници. Например за една обикновена плодова ракия е разрешено метиловият алкохол да стига до 2 грама на литър. И се приема, че това не може да нанесе някакви забележими вреди. За уискитата обаче нормата е 250 милиграма на литър, тоест 7-8 пъти по-малко. За водката, понеже тя произхожда от много чист алкохол се разрешават само няколко милиграма метанол на литър, (1-2). Това вече не е толкова токсикологичен, колкото технологичен показател.
Въпрос: Казахте, че уискито и ракията се различават по съдържание на метилов алкохол. Можете ли да съпоставите и други вредни вещества, които се съдържат в тези две питиета.
- Етилацетатът е много силно представен в обикновените домашни ракии и това е изключителен проблем. В уискито границите на изоамиловия алкохол е по-ниско отколкото в домашните ракии.
Въпрос: Съдържанието на такива вещества в домашните ракии може да бъде много над нормата, такали е?
- Там нормите са оставени страшно отворени. Западният производител се е ориентирал, хем да остави вратите широко отворени, хем сам се е натикал в някакви невъзможно ниски стойности. Един прост начин да намалиш тези нива е, ако направиш ракията да не е ракия, а спиртна напитка, тоест да я направиш от малко ракия и от много спирт и вода. Някой ще възрази, че това е менте, но има компании, които сами правят ментета на собствените си продукти и продавайки защитават марката си от конкуренцията. Винаги е имало сериозни подозрения, че някои от големите алкохолни компании, които произвеждат известни марки уиски, стоят зад производството на фалшив "Джони Уокър", фалшив "Балантайнс" и др., чрез което се защитават от конкуренцията, като налагат марката. Тоест, те са приели, че са се отклонили от прокламираната от тях технология, но това което са направили е напълно качествено, годно за пиене и безопасно. И не е станало без тяхното знание.
Въпрос: Кой е най-фрапантният случай с домашна ракия, който сте изследвали?
- Най-фрапантният случай, който си спомням, беше 1999 година. Студентка по медицина дойте при мен преди Коледа с една бутилка водка и ме помоли да я изследвам. Оплака ми се, че много харесала момче от съседната група, изгонила приятелката си от стаята в общежитието, обаче онзи пил от въпросната водкаи се трупирал, цяла нощ повръщал и плановете и да изкара ноща с него се провалили. Оказа се, че на водката и няма нищо. Попитах я дали не са пили нещо друго, а тя каза "Домашна ракия, но тя е много хубава, татко я прави". Накарах я да донесе съвсем малко от нея и тя ми донесе. Няма да се спирам на ненормалното високо съдържание на метанол, но в тази ракия освен оцетна киселина имаше отровно количество етилацетат и забележете имаше и ацетон, тоест изопропиловия алкохол беше тръгнал да се окислява до ацетон. Цяло чудо е, че онзи е останал жив. Въпрос: От какво се получават тези отровни вещества?
- От безкрайните престоявания на джибрите, взимането на всякакви видове плодове, прибавянето на гнили плодове, пълната липса на контрол.
Въпрос: А това май си е практика, хората масово слагат зелени и ли гнили плодове, като смятат, че всичко става на спирт?
- Желателно е да няма гнили и разнообразие в асортимента.
Въпрос: И да се прави двойно дестилиране?
- Да, защото в промишлеността има една система, която се нарича "дестилиране на гъсти каши", която напомня обичайната домашна машинка за мелене на месо. В нея могат да слагат дори гнили пъпеши и дини, да ги смелят, да ги подложат на ферментация, обаче да регулират процеса, да го прекъснат от момента, в който вече става проблемно за технологията на ракията, да я третират с нещо алкално – може да е сода за хляб, може да е алкално мляко – калциев хидроксид, който е напълно приемлив и не съставлява опасност за здравето на хората, да се направи дестилацията и това да е напълно пригодно за пиене.
Въпрос: Това нещо в селски казан не може да стане, така ли?
- Не би могло. А вече, ако нещо малко се е объркало при ферментацията, това се отразява на качеството.
Въпрос: Всички домашни ракии ли са отровни?
- Има и хора, които са се постарали да прочетат нещо, да попитат, да научат. Всичко е въпрос на технология. По мои наблюдения, проблемът с некачествените ракии започна през 1987-1988 година, когато руснаците решиха да се борят с алкохолизма. Тогава у нас се ограничи предлагането на промишлен твърд качествен алкохол и изведнъж се премина към масово производство на ракии от хора, които нищо не разбират. По принцип човек се учи от опита и грешките си – настъпваш веднъж мотиката, тя те удря по носа и втори път, когато ходиш около легнала на тревата мотика, внимаваш. С ракиите не е така. Тъпо и упорито се преповтаря системно същата грешка. Нямат желание да се ориентират да спазват 2-3 прости правила, които се оказва, че старите майстори са ги знаели. Но някога не се е занимавало куцо и сакато с ферментация и производство на домашни ракии в този мащаб.
Въпрос: - Има хора, които спазват правилата на някакви стари майстори и пак правят отровни ракии. Никой не прави лабораторни изследвания?
- Това е другият проблем - за контрола. Навремето се считаше, че ако е стриктно спазена технологията или рецептурата най-общо казано, няма начин нещо да не е в ред. Съвременните виждания са, че качественото производство и качествения контрол (GMP - добри производствени практики и GLP - добри лабораторни практики) са свързани. Контрол трябва да има. Имам колеги, които си правят експерименти сами да произвеждат ракия и донасят нещо, което е ужасно.
Въпрос: Колеги, които са си варили ракия на село, така ли?
- Да, или на вилата. И ме молят да им направя анализ. Като сбъркат един път, давам им 2-3 прости съвета и при следващата реколта вече нещата стоят по друг начин. Докато при масовата практика такива елементарни правила за безопасност не се спазват.
Въпрос: Значи по-добре човек да си купи една ракия от магазина, вместо да прави дилетантски опити да си произвежда сам?
- Да, дори и производителят да е направил ракията от малко ракия и много спирт и вода, тя не би представлявала опасност за здравето, като се изключи нервно-токсичното въздействие на алкохола, което се наблюдава така или иначе във всички случаи. Допълнителното разреждане със спирт и вода рязко сваля нивото на метилов спирт, на етилацетат, на изоамилов алкохол и на оцетна киселина, която винаги остава в някакви количества в тези ракии, директно атакува черния дроб и разрушава лигавицата на стомаха.
Въпрос: Боли ли глава от повече захар в алкохола, както се смята?
- Това зависи от общото състояние на черния дроб - до каква степен вече имаме циротична дисфункция на черния дроб. При определени пациенти комбинацията със захарта – нещо, което навремето в токсикологията се наричаше двойно озахаряване - е възможно да дава някакви проблеми.
Въпрос: При вината по същия начин ли стои въпросът с домашните и купешките?
- Факт е, че стандартизираното производство на вино винаги дава продукт с много по-високо качество. Там е важен подборът на суровината, начинът на третиране, подготовката, как се води процесът на ферментацията и др. Когато се упражнява адекватен технологичен контрол върху вината, разликата много добре се усеща на вкус, освен ако не си някакъв непретенциозен алкохолик.
Въпрос: Някои препоръчват да се пие водка, вместо ракия?
- Логиката е проста. Водката е направена на базата на изключително добре пречистен алкохол.
Въпрос: Тоест, от чист спирт?
- Да, който е разреден с деминерализирана вода. И тогава практически човек поема само чист етилов спирт, разреден с деминерализирана вода.
Въпрос: Но това не означава, че може да пием по един литър водка?
- Не би следвало, защото се оказва, че човешкият организъм е много чувствителен към етиловия спирт. Дядо ми, Бог да го прости, беше немски военен и казваше, че човек бил устройство за еднократна употреба, което понякога функционира удивително дълго. Хубаво е да не злоупотребяваме с късмета си и да сме по-предпазливи с пиенето. Човек получава буквално анатомични изменения от пиенето. Един битов алкохолик сутрин е трезвен, но е със силно влошена преценка. Привечер или в късния следобед, когато има проблеми с абстинентния синдром, той пак е с нарушена преценка. По статистиката на МВР и КАТ най-много катастрофи стават сутрин и в късния следобед. Това не е случайно. Човек може да не е под влияние на алкохол, но да е под влияние на натрупаните поражения от изпития досега алкохол. Така че, да не се пие е по-безопасния вариант. Аз специално към него съм се насочил и препоръчвам на всички, които могат, да не пият.
Источник Bg ews

ТАЙНАТА НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО НА ТИБЕТЦИТЕ

Международен състав от учени от Китай, САЩ и Ирландия са си поставили за цел да изяснят загадката с дълголетието на жителите на Тибет. Те направили изследване на ДНК-то на тибетски жители и са забелязали, че има особен участък от генома на жителите на Тибет. Един от учените споделя, че е известно, че хората, които живеят в планините, нямат проблем с ниския процент на кислорода във въздуха. Но досега учените не са имали шанса да разберат от какво е било предизвикано това явление, което може да се определи и като привикване. Сега, след като са направили изследване на генома на тибетските жители, те са открили, че всъщност хората са успели да се приспособят на генетично ниво, генетичния им код е доста изменен в сравнение с хората, които живеят в равнините. Участъкът от ДНК веригата, който е изменен, позволява да се намали съдържанието на хемоглобина в кръвта на тибетските жители, което пък кара организма на човека да иска по-малко кислород за нормалното си функциониране. С това и учените свързват и дълголетието на тибетците. Те казват, че заради това, че организма потреблява по-малко кислород, това води до по-бавни окислителни процеси в тялото. И това забавя износването на организма, водейки до невероятни възрастови рекорди.

Още статии


>

За контакти: 9009 гр.Варна ул."Петко Стайнов"3 Културен Дом на Слепите
Web master: Христо Шипанов - GSM: 0882/211 153; e-mail: bezbarieri1@gmail.com