ЖИВОТ БЕЗ БАРИЕРИ

Новите технологии откриват по-големи възможности пред хората със зрителни увреждания, позволявайки самостоятелно да преодоляват обективните бариери, възпрепятстващи социалното им включване


виж света през компютъра начало спорт ръководства кулинарни страници статии сайта се поддържа от Superhosting.bg

Ръководства

NVDA (екранен четец)

Windows

MS Word

MS Excel

MS Outlook

Mozilla Thunderbird

ABBY Fine Reader

Торент файл

Аудио файлове

Adobe Audition

Winamp

KMPlayer

Nero

Balabolka

CDex

CCleaner

Avast Antivirus

Orbit Downloader

µTorrent

Internet Explorer 8

Skype 3.8

Skype 5.3

Електронна поща

SVD (Spider Video Downloader)

Readability

Статии

ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ СПАСЯВА ОТ ГЛАУКОМА ?

Учени от университета в Хонгконг доказоха, че веществата, открити в зеленият чай, благодарение на мощните си антиоксидантни свойства са способни да проникнат в тъканите на окото и да противодействат на глаукомата, както и на други проблеми със зрението. Експертите предполагат, че катехините в полезната напитка са най-силното средство срещу глаукомата и са по ефективни от витамините C и Е. Офталмолозите намериха отговор на въпроса как тези вещества попадат от стомашно-чревният тракт в окото, провеждайки експерименти с лабораторни мишки и доказоха още, че въздействието на катехините продължава 20 часа. Добра практика е след изпиване на чая, още топлото пакетче да се постави върху окото и така да се постои със затворени очи на тъмно от 10 до 30 мин.

Источник в-к Здраве

КОНТАКТНИ ЛЕЩИ ПОМАГАТ ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА ГЛАУКОМА

Американски офталмолози са разработили контактни лещи с витамин Е, които помагат в лечението на глаукома. Това е опасно хронично заболяване, което се характеризира с постоянно или периодично повишаване на вътрешноочното налягане. Когато не се лекува, глаукомата предизвиква необратимо снижаване на зрителните функции, понякога до пълна слепота. Обикновено заболяването се лекува с капки за очи, но след две минути сълзите ги измиват и до своята непосредствена цел - роговицата, достигат около 5% от капките, твърдят медици. Учени от университета в Флорида предлагат да се използват контактни лещи, които съдържат не само лекарство, а и витамин Е, чиито големи молекули забавят освобождаването на лекарството и така продължават периода на терапията. Лещите може да се носят месец без да се сменят.

РЕВОЛЮЦИОННИ ПРОМЕНИ ОЧАКВАТ ТРАДЦИОННИТЕ ОЧИЛА

Традиционните бифокални очила може би ще останат в миналото. Още през тази година в САЩ ще бъдат пуснати в продажба електронни очила, които ще се настройват автоматично към зрението на потребителя и ще му осигуряват добро виждане както на близо, така и надалече. В очилата са използвани лещи, които променят диоптрите си при преминаването на слаб електрически ток през тях. Слоят от течен кристал във всяка леща изменя пречупващите си свойства съответствие със зрителните възможности на всеки човек. Електронните очила, разработени от фирмата PixelOptics, САЩ може да се регулират за гледане на различни разстояния чрез малък бутон върху страничната рамка. Вградени датчици за движение автоматично променят фокусното разстояние на лещите. Авторите на изобретението твърдят, че са работели над него през последните седем години.

ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА ПО-ДОБРО ЗРЕНИЕ

Кои са храните които помагат на зрението ни?
Дефицитът на определени витамини, минерали, олигоелементи, съчетан със стреса, вредните навици (стоенето часове наред пред компютъра) или условия работа в помещения с прекалено сух въздух), могат да станат причина за дискомфорт с очите, който дори и да не е сериозен, е доста неприятен. За да изпълняват очите ни своята функция, трябва да полагаме някои основни грижи за тях.
Подходящите храни. Те трябва да са богати на определени витамини (A, C, E), минерали и олигоелементи (цинк, селен, магнезий). Морковите са сред най-полезните за зрението зеленчуци. Оранжевият им цвят се дължи на растителният пигмент бетакаротин, (провитамин Е). За да може бетакаротина да се трансформира във витамин A организма трябва да разполага и с достатъчно количество витамин Е, желязо, цинк и хормони от щитовидната жлеза. Ето защо морковите трябва да се консумират съвместно с други зеленчуци или пък полети с растително масло, богато на витамин Е. Те предлагат и сериозно количество селен – най-важният олигоелемент за имунната система, който благоприятства зрението. Предпазват лигавиците от бактерии и вируси и успокояват нощната слепота. Грахът съдържа голямо количество нуклеинови киселини ипротеиноподобни молекули, които са най-добрите "подмладители", защото участват в деленето на клетките и възстановяват тъканите. Съдържа също и повишена концентрация на магнезий, който е нужен за "полагане" на атомните ядра. Най-качественият грах е пресният – ситен и зелен, който се изважда от шушулките в началото на лятото и в който хранителните вещества са непокътнати. И спанакът помага на очите. Добър източник е на каротин (провитамин А), магнезий и манган. Съдържа още калций, мед, желязо, витамин C(укрепващ имунната система) и витамин Е, (благоприятстващ силното зрение). Препоръчително е да се консумира сварен в малко вода приготвен със зехтин – по този начин се храносмила по-бавно и улеснява усвояването на другите хранителни съставки. При работа с очите, ако работата Ви е свързана с напрежение за очите, трябва да опитате следното:
• Върху екрана на компютъра или телевизора да не се отразяват нито лампи, нито прозорци.
• Да почивате от време на време, за да почива и очният мускул. Пробвайте да гледате през прозореца за няколко минути върху някакъв предмет навън.
• Да използвате подходящ стол, който не ви задължава да кривите погледа си към екрана. Против умората - Кипнете една чаена лъжичка мед в един литър вода и я оставете да изстине. Навлажнете две памучни тампончета или марлички и ги наложете за 2-3 минути върху очите си. Това е ефикасен метод за избягване на умората и за успокояване на мускулите на очите.

Источник Organic.com

ЛЕЩИ СЛЕДЯТ НИВОТО НА ЗАХАРТА

Контактните лещи вече могат да работят не само като очила, но и като мини лаборатория, както и да създават ефект на видеодисплей без допълнителни устройства. Създаването на подобни лещи се осъществи благодарение на съчетанието между микроелектроника и материали, които не дразнят очите. Още през 2008 година специалисти от университета във Вашингтон изработиха лещи с чрвен светодиод. Сега вече има лещи, които могат да следят нивото на захарта в кръвта при диабетици. Събраната от лещите информация по безжичен път постъпва в портативно устройство, което дава нагледна представа за нивото на захарта.

Вижте още статии:


>

За контакти: 9009 гр.Варна ул."Петко Стайнов"3 Културен Дом на Слепите
Web master: Христо Шипанов - GSM: 0882/211 153; e-mail: shippy52@gmail.com