ЖИВОТ БЕЗ БАРИЕРИ

Новите технологии откриват по-големи възможности пред хората със зрителни увреждания, позволявайки самостоятелно да преодоляват обективните бариери, възпрепятстващи социалното им включване


виж света през компютъра начало спорт ръководства кулинарни страници статии сайта се поддържа от Superhosting.bg

Ръководства

NVDA (екранен четец)

Windows

MS Word

MS Excel

MS Outlook

Mozilla Thunderbird

ABBY Fine Reader

Торент файл

Аудио файлове

Adobe Audition

Winamp

KMPlayer

Nero

Balabolka

CDex

CCleaner

Avast Antivirus

Orbit Downloader

µTorrent

Internet Explorer 8

Skype 3.8

Skype 5.3

Електронна поща

SVD (Spider Video Downloader)

Readability

Spider Video Downloader (SVD)

С програмата SVD потребителя може да си сваля клипове от популярните сайтове: vbox7.com, youtube.com, vbox.bg, sportal.bg, mnogozle.com и mqsto.com. Ако избраният клип има субтитри, те биват автоматично свалени при клипа в srt текстов формат, което не изисква никакви допълнителни действия от потребителя. Главният прозорец на програмата е максимално опростен и напълно достъпен за екранният четец Jaws. SVD има безплатен лиценз и интерфейса на програмата е преведен на български език.

Работа със SVD

За лесен достъп до програмата създайте икона на Работният плот. След активиране се отваря главният прозорец на SVD. Придвижването по полетата и бутоните в прозореца става с клавиша Tab. Първият Tab води до текстово поле, чувате Edit. В него въведете валиден линк към клип, който искате да свалите от vbox7.com или от youtube.com. Това става най-лесно като копирате адреса и го поставите в текстовото поле. Със следващият Tab ще намерите бутона Свали. Активирайте го със интервалният клавиш Space. Ще се отвори диалоговият прозорец за избор на папка за съхраняване на изтегленият файл. По познатият начин със Shift + Tab и стрелките изберете папка и потвърдете с Enter. Забележка: ако изберете предварително папка от настройките, този прозорец няма да се отвори и свалянето ще започне веднага. Стандартно форматът на сваленият файл е с разширение flv. Много плеъри поддържат форматът flv без допълнително изтегляне на кодеци. Подходящ за възпроизвеждане на този тип файлове е KMPlayer. От настройките може да изберете още шест други изходни формати. Преди да започне изтеглянето, се отваря диалог, който пита за избор на качеството на файла. Като потвърдите със Space, започва свалянето и на екрана се вижда прогреса в проценти, но за съжаление не се чете.

Настройки

Когато на екрана е фокусиран главният прозорец на SVD, намерете с Tab и активирайте със Space бутона Настройки. Отваря се нов диалогов прозорец , ще чуете Настройки. В него има три таба, както следва: Сваляне, Конвертиране и други. С един клавиш Tab ще се фокусирате на Сваляне, а със стрелка надясно ще намерите другите две страници Конвертиране и Други. По полетата се придвижвайте с клавиша tab. В страницата Сваляне първото поле се определя къде да се свалят субтитрите. По подразбиране е активиран радио бутона при клипа. От следващите полета може да изберете папка, където да се запише сваленият клип. В него е активен радио бутона избрана папка. Следва текстово поле и бутон за преглед. В текстовото поле може веднага да въведете името на папката. Ако не го знаете, активирайте следващият бутон. Ще се отвори диалога за преглед и избор на папка за съхраняване на сваленият файл. По познатият начин изберете папката. В следващата страница Конвертиране, първото поле е CheckBox, Използвай конвертиране. По подразбиране няма отметка, тогава свалящите се файлове приемат типа Lfv. Ако дадете отметка ще се включи конвертирането. От следващият ComboBox със стрелките, може да избирате между шест изходни формата, avi, mp3, wmv, mp4, 3gps, Nokia 5800. Забележка: Nokia 5800 е формат, който е съвместим със Symbian S60v5 телефони.

Изготвил: Христо Шипанов


>

За контакти: 9009 гр.Варна ул."Петко Стайнов"3 Културен Дом на Слепите
Web master: Христо Шипанов - GSM: 0882/211 153; e-mail: shippy52@gmail.com