ЖИВОТ БЕЗ БАРИЕРИ

Новите технологии откриват по-големи възможности пред хората със зрителни увреждания, позволявайки самостоятелно да преодоляват обективните бариери, възпрепятстващи социалното им включване


td>
виж света през компютъра начало спорткомпютърни ръководства кулинария статии за контакт сайта се хоства с любезното съдействие на суперхостинг

Дом на културата на слепите Варна

Дом на културата на слепите Варна

Турнир по Шоудаун - фитнес зала в Дома на културата на слепите Варна

състезатели Шоудаун

игра шоудаун

играна шоудаун

игра на шоудаун

Спортни занимания във фитнес залата в Дом на културата на слепите Варна

фитнес зала в Дом на културата на слепите

СПОРТ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

Спортът позволява на хората с увреждания да докажат на себе си и на обществото, че това, че имаш увреждане не означава, че нямаш умения; засилването на тяхната физическа, психологическа и умствена стойност решително допринася за едно позитивно налагане на техния имидж. Една добре организирана спортна програма може да спомогне за проявление на способности, които позволяват да се упражнява даден спорт, дори да се е мислело, че е извън възможностите на спортиста с увреждания.

ШОУДАУН

>
На 30.06.2014 г.по инициатива на Христо Шипанов председател на териториалната съюзна организация Варна I, във фитнес залата на Дома на културата на слепите в гр.Варна се проведе турнир по шоудаун. В турнира участваха 10 състезатели с нарушено зрение. Спортното мероприятие бе подкрепено от приятели и с активното участие на спортуващи съюзни членове от спортните клубове "Успех" и "Вихър". На първо место се класира Мирослав Богданов, второ и трето место заеха Тодор Стоянов и Ваньо Биячев. Спортната игра шоудаун добива все повече популярност в България като един адаптиран и развлекателен вид спорт, който е напълно достъпен за хората с нарушено зрение.
Кратка информация за играта
Шоудаун, (Showdown) е игра на маса, първоначално замислена за незрящи хора, тя съчетава елементи от тенис на маса и въздушен хокей. Историята на новата игра започва от 1960 г., когато канадците Джо Луис и Патрик Йорк измислили този спорт, който може да се играе самостоятелно от слепи и слабовиждащи хора, без помощта на зрящи приятели. Те записват правилата на играта и разработват необходимото оборудване. Първи международен успех за шоудаун става дебюта му като рекреационен вид спорт по време на Параолимпийските игри през 1980 г. в гр.Арнем Холандия. Оттогава шоудаун се играе за развлечение на всички игри. особен интерес е проявен след параолимпийските игри в Атланта през 1996 г., когато представителите на 30 страни поискали от IBSA информация относно оборудването и правилата на играта. Showdown е толкова занимателна спортна игра, която не изисква силова подготовка, играе се от всички възрастови групи, с различни възможности и не само от слепи. Друго предимство на спортната игра е, ниската цена на оборудването. Въпреки, че масите за игра не се произвеждат серийно, те без проблеми могат да се направят във всяка дърводелска работилница. В момента шоудаун се практикува в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Управлението на спорта се осъществява от подкомисия по шоудаун към Международната спортна асоциация на слепите ( IBSA ). Подкомисията подкрепя турнирите провеждани на регионално и национално ниво, с цел организиране на бъдещи световни първенства и турнири на параолимпийските игри.
Оборудване за шоудаун:
Дървена маса със заоблени ъгли, с размер - 365 см.X122 см.И странични бордове с височина 14 см.
Височина на масата над повърхността на пода - 78 см. Масата е разделена на половина от екран, с височина на горния ръб от повърхността на масата 46 см. Екрана е закрепен над страничните бордове и под него има проход с височината на борда.
Вратите в двата противоположни края имат полукръгла форма с диаметър 30 см.
Играе се с пластмасова топка с диаметър 6 см., озвучавана чрез метални сачми, затворени в нея. Хилките са малко като на крикет, с обща дължина от 34 см., с плоска повърхност покрита с гума от двете страни. Екипировката включва ръкавици с удебеляване на задната повърхност, за да се предпазят ръцете на играчите от удари с топката. Предпазни непрозрачни очила за изравняване условията на играчите.
Правила на играта:
Целта е да се удари топката с бухалката за да премине по повърхността на масата под разделителя на екрана и да влезе във вратата на противника. Победител е играчът, който първо отбележи 11 точки, при разлика със съперника си най-малко две точки. Всеки играч прави пет последователни начални удара, като насочва топката първо към борда на своето поле. Играча получава две точки за попадение във вратата на противника и една точка за всяка негова грешка от трите възможни: ако той удари топката в разделителният екран на масата; ако топката падне извън масата; ако докосне топката с нещо различно от хилката.

Обединен спортен клуб на сляпо-глухите "ВИХЪР" Варна

Поради обективни причини, като физическото състояние и финансовите възможности, хората с увреждания водят застоял начин на живот, причиняващ обездвижване, повишена заболеваемост и социално изключване. Водени от идеята да се подпомогнат хората с увреждания за активни занимания със спорт, група ентусиасти със зрителни увреждания основаха на 20.10.2004 година обединен спортен клуб на сляпо-глухите „Вихър” Варна. Спортен клуб „Вихър“ Варна организира обучение по видове спорт и провеждане на безплатни спортни занимания за хора с основни зрителни и съпътстващи слухови увреждания. За хората готови на предизвикателството да участват, предлагаме избор по следните видове спорт: фитнес, канадска борба, шахмат и спортна табла.Спортните занимания по фитнес и канадска борба ще се провеждат в адаптирана фитнес зала, оборудвана със следните уреди: велоаргометри – 2 бр., кросаргометър, бягаща пътека, гладиатор, лежанка, гребен тренажор, маси за канадска борба, шведска стена, дъмпели, щанги. Залата е достъпна за хора със зрителни увреждания и се намира в Дома на културата на слепите ул. „Петко Стайнов“ 3. През годините отборите и индивидуалните състезатели на клуба участваха в множество състезания от регионален, национален и международен мащаб и завоюваха много спортни трофеи. Нашите спортисти имат спечелени над 150 златни, сребърни и бронзови медала, 15 купи, много грамоти и отличия по спортните дисциплини Шах лека атлетика и канадска борба, за хора с увреждания.
За контакти: Председател на ОСКСГ „ВИХЪР“ - Ваньо Биячев, GSM:0887/466 476;
Email: vihar_varnabg@abv.bg

ШАХМАТ

Шахматът се е появил за първи път в Индия, под името - Чатуранга, някъде около 5-ти век. Тогава играта се е играела от четирима души и по други правила. Главната цел не е била - даване на мат, а ликвидиране на всички фигури. В продължение на векове, името и правилата са се променяли, за да се стигне до сегашните. Днес шахматната игра без съмнение има положителен ефект върху умственото развитие на човека. Тази игра отговаря на творческите потребности, като средство за изпитание на човешкия ум

още за шаха от страничката на Венко

Една история за шахматната дъска

Тази история поне във варианта, в който аз съм я чувал, се е случила в древна Персия. Нищо не пречи обаче да я припишем и на Индия, или дори на Китай. Както и да е, случило се е много отдавна. Великият везир , главният съветник на царя изобретил нова игра. Тя се играела с подвижни фигури на квадратна дъска, състояща се от 64 червени и черни полета. Най-важната фигура била царят. Следваща по значение била фигурата на великия везир, точно както може да се очаква в една игра, която е била измислена от велик везир. Целта на играта била да се плени противниковия цар и съответно на персийски тя била наречена шахмат, „шах“ за цар, „мат“ за мъртъв. Смърт на царя. На руски играта продължава да носи името „шахмат“, може би вследствие от някакво неугаснало революционно чувство. Дори и в английския език се е запазило ехо от това име, последният ход се нарича Check-Mate. Тази игра, разбира се, е шахматът. С течение на времето фигурите, техните ходове и правилата са се развили: например вече няма велик везир — той се е трансформирал в царица, която има далеч по-страховити възможности. Остава загадка, по каква причина един цар трябва да се радва на изобретяването на игра, кръстена „Смърт на царя“. Но поне така се разказва в историята, той останал толкова доволен, че поискал от великия везир сам да назове наградата за своето тъй прекрасно творение. Великият везир вече бил готов с отговора. Той бил скромен човек, така казал на царя и искал съвсем скромна награда. Като посочил към осемте колони и осемте редици на изобретената от него дъска, той поискал на първото поле да му бъде дадено едно житно зрънце, на второто, два пъти по толкова, на третото два пъти колкото на второто и т.н., докато всички полета не се запълнят с жито. Не, възпротивил се царят, това било твърде скромна награда за едно толкова важно изобретение. Той предложил на везира накити, танцьорки, дворци. Но великият везир с подобаващо сведени за случая очи отказал всичко това. Всичко, което искал, били малки купчинки жито. И така, царят се съгласил, като тайничко в себе си се чудел на скромността на своя съветник. Когато обаче завеждащият царските житници започнал да отброява зърната, царят внезапно се сблъскал с една твърде неприятна изненада. В началото броят на зърната бил сравнително малък — 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024…, но с наближаването на шестдесет и четвъртото поле числата станали колосални, дори потресаващи. Оказва се, че крайното число е близо 18,5 квадрилиона (или квинтилиона по американската система). Не е изключено великият везир просто да е бил на зърнена диета. Каква е масата на 18,5 квадрилиона житни зърна? Ако всяко зрънце е с дължина един милиметър, тогава всичките заедно биха тежали около 75 милиарда метрични тона, което далеч надвишава всичко, което е можело да се събере в житниците на царя. Всъщност това е еквивалентът на около 150-годишната световна продукция на пшеница, такава каквато е в момента. Разказът за случилото се след това не е достигнал до нас. Дали царят от нямане какво друго да направи и разкайвайки се за слабите си познания по аритметика е предал властта над държавата на везира, или пък последният е попаднал под ударите на някаква нова игра, наречена „везирмат“ — това за съжаление не знаем. Историята за персийската шахматна дъска може да е само легенда. Но древните персийци и индийци са били блестящи новатори в математиката и са разбирали огромните числа, които се получават в резултат от непрекъснатото удвояване. Ако шахматът беше измислен със сто (10 x 10), вместо с 64 (8 x 8) полета, полученият в края зърнен дълг би бил с масата на нашата планета.

Откъс от книгата на Карл Сейгън " Милиарди и милиарди">

За контакти: 9009 гр.Варна ул."Петко Стайнов"3 Културен Дом на Слепите
Web master: Христо Шипанов - GSM: 0882/211 153; e-mail: bezbarieri1@gmail.com