ЖИВОТ БЕЗ БАРИЕРИ

Новите технологии откриват по-големи възможности пред хората със зрителни увреждания, позволявайки самостоятелно да преодоляват обективните бариери, възпрепятстващи социалното им включване


виж света през компютъра начало спорт компютърни ръководства кулинария статии за контакт сайта се хоства с любезното съдействие на суперхостинг

Дом на културата на слепите Варна

Дом на културата на слепите Варна

Компютърни ръководства

компютърно обучение на зрително затруднени потребители

NVDA (екранен четец)

Начални стъпки с Windows

Windows 10

Microsoft Word 2003

Microsoft Word 2019

Microsoft Excel 2003

Microsoft Excel 2019

Mozilla Thunderbird

ABBY Fine Reader

Торент файл

Аудио файлове

Adobe Audition

WINAMP

KMPlayer

Nero

Balabolka

CDex

CCleaner

µTorrent

Internet Microsoft Edge

Skype 8

Електронна поща

PDF документ

понятие за HTML

Dropbox

Readability

Инсталация, настройка и работа с WINAMP

WINAMP е популярна приложна програма, сравнима с работата на многофункционален Player за възпроизвеждане на аудио и видео файлове. Разбира се програмата разполага с множество други функции, но основно от потребителите се ползва за изпълнение на музикални файлове. Управлява се леко с клавишите и е достъпна за екранният четец JAWS. Програмата се предлага в два варианта: безплатен, Winamp Standart и платен, Winamp Pro. Най-новата версия може да се изтегли свободно от официалният сайт на адрес:

http://www.winamp.com/media-player/download/en

В това ръководство е описана работата с версия winamp5581_full_emusic-7plus_all, която ви препоръчваме. Архивният файл, който може да изтеглите от нашият сайт, освен ръководство съдържа инсталационният файл на тази версия. По принцип няма големи различия при инсталацията на новите текущи версии.

ИНСТАЛАЦИЯ

Екран първи: След стартиране на exe файла се отваря прозорец избор на език на интерфейса. Стандартно това е английският, пакета с българският език се инсталира допълнително. След избора на езика потвърдете OK бутона.
Екран втори: отваря се прозорец за Добре Дошли, (Welcome), с Tab намерете бутона Next и потвърдете за да продължи инсталацията. Следвайте стъпките:
Екран трети - общи условия. Прочетете ако желаете условията на лицензното споразумение, но за да продължите трябва да натиснете бутона I agree, приемам.
Екран четвърти: - тук се предлага избор къде да се инсталира програмата. По подразбиране е "C\program files\winamp". Ако желаете на друго място изберете с browse бутона. Когато сте готови натиснете бутона next напред.
Екран пети: - тип на инсталацията. С първият Tab попадате на ComboBox, от който със стрелка, изберете тип на инсталацията. Имате следните възможности:
Full (пълна) ще ви инсталира следните модули: Winamp Agent (агент на winamp), Winamp Library (библиотека на winamp), Modern SkinSupport (поддръжка на модерни изгледи), User Interface Extension (потребителски интерфейсни разширения), Audio File Support (поддръжка на аудио файлове), Video File Support(поддръжка на видео файлове), Visualization(визуализация цветен калейдоскоп), Extra Audio Output /Effect Support (поддръжка на ефекти). Standart (стандартна) ще инсталира всичко както на пълната инсталация без библиотеката на winamp. Life (олекотена версия) ще инсталира Агент на winamp, Потребителски интерфейсни разширения Поддръжка на аудио файлове, Визуализация и поддръжка на ефекти. Minimal Тук ще инсталира само Winamp. Previous (предишна) – в случай че сте имали стара версия на компютъра и сега инсталирате нова ще инсталира това което е имала предишната. Custom (избери сам) – От тук избирате само това което искате да се инсталира. В някои версии се предлага и типа Lite, олекотен с намален размер. След избора на типа инсталация натиснете бутона Next (напред)
Екран шести: – инсталационни опции. Представени са чрез чек боксове, които може да разгледате със ТАБА. Start menu group – добавя пряк път на winamp в старт менюто в programs. Desktop icons – поставя икона с пряк път на winamp на работният плот. Quick launch icon – създава икона за бърз достъп в долната лента със задачите. System tray icon – прибавя икона в системният трей за бърз достъп до менюто winamp. Emusic.com icon – поставя икона на работният плот на сайта за теглене и за онлайн слушане на музика. Маркирайте или демаркирайте опциите които желаете и продължете инсталацията като натиснете бутона next напред.
Екран седми: – В този прозорец се предлага инсталирането на Winamp добавки – Избора става с отметки в Check Box. Това са както следва: Remote Winamp, Winamp Toolbar, Set AOL Search, 50 Free mp3 Download. Ако не ги ползвате, махнете отметките и продължете като натиснете бутона Next.
Екран осми: В този прозорец може да намерите предложение, заедно с Winamp да се инсталира една приложна програма Registry Reviewer, която се препоръчва от Winamp. Има два радио бутона, Install и Do not Install. За съжаление поне в тази версия не може да се достигне до тях с клавишите, но това не е проблем, тъй като и двата радио бутона нямат отметки. Не съжалявайте, програмата е платена. В същото време бутона за стартиране на самата инсталация на Winamp е активен и без избор на тази добавка може да започне. Натиснете Enter за стартиране на инсталацията.
Екран девети: - след приключване на процеса, следва прозорец с активен бутон Finish, натиснете Enter. Това не е всичко, преди окончателно да приключи инсталацията, следват прозорци с някои основни настройки:
Екран десети: - Choose the Look List Box, Избор на кожи за главният прозорец на Winamp. Със стрелките изберете изглед, (кожа). Те са показани с радио бутони. Изберете един от двата основни, – Modern skin (оптимизиран за по големи екрани и по мощни компютри) или Classic skin (оптимизиран за бавни компютри с повече функционалност).
Екран единадесети: - Избор на типове файлове, които да се асоциират с Winamp, Select the file types you want to be associated with Winamp. Със стрелките може да разгледате отделните групи, като пред всяка има Check Box, който по подразбиране има отметка. Това са: Associate with audio file – по подразбиране winamp ще поддържа и стартира аудио формати, ако са избрани предварително от опцията Audio file support при екран пети за вида на инсталацията. Associate with video file – ще поддържа и стартира видео форматите ако също са избрани предварително. Associate with audio CDs –прави winamp по подразбиране като CD player. Associate with playlist file - winamp по подразбиране ще поддържа и стартира файлове с разширения m3u и pls. M3U е списък с избрани от вас музикални файлове PLS – за слушане на онлайн радио. Следват два чек бокса Show Winamp in Folder context menus in Windows Explorer, показвай Winamp в списъка на контекстното меню и Enable Winamp agent, задължително дайте отметки. Натиснете Next за да продължите.
Екран дванадесети: – потребителска информация. Тук може да зададете Winamp да се свърже веднага или по късно с интернет . Въвеждането на вашите лични данни не е задължително. Направо може да натиснете Finish и инсталацията приключва. Забележка: в зависимост от версията на програмата може да има разлика в инсталацията, но основните моменти са еднакви.

КОНФИГУРАЦИЯ

След инсталацията се отваря главният прозорец на Winamp и програмата просвирва за проба музикален откъс. На екрана се появяват няколко прозореца, за да не се объркате затворете с Alt + F4 диалога за липса на данни за медийната библиотека, а с Alt + L самият панел на медийната библиотека. Работният прозорец на Winamp в изглед на Classic skin, се състои от четири панела. Първият, Main Window съдържа всички графични бутони за управление, които се задействат само с мишката. Показва се с еднократно натискане на Alt + W, с повторно натискане на бързия клавиш се затваря. Вторият панел е графичният Equalizer. Отваря се и се затваря с Alt + G. Графичният еквилайзър съдържа десет вертикални плъзгача за настройка на честотните характеристики на изпълнението. В панела на еквилайзера има два графични бутона on и auto. За да действат плъзгачите с настройки на еквилайзера , трябва да се кликне върху бутона On. Ако бутона On не е активиран действа бутон Auto, (автоматичната настройка). Курсора на плъзгачите се придвижва нагоре съответно с поредните цифри от 1 до нула, от голямата клавиатура. Обратно намалява се надолу с съответните латински букви под цифровият ред, от буква Q до буква P. Например: първият плъзгач за ниските честоти се увеличава със цифрата 1, обратно се намалява с буквата Q, следващият плъзгач се увеличава с 2, намалява се с буквата W и т.н. Има още един плъзгач за нивото на децибелите, който се придвижва с Tab и обратно с клавиша апостроф. Третият панел съдържа въведеният Списък с песни, Play List. Отваря се и се затваря с Alt + E. Когато е фокусиран, със стрелките може да се придвижвате по въведеният списък с песните и да прочетете етикета и размера на файла. Ако типа на инсталираният Winamp съдържа Медийната библиотека, към главният прозорец се добавя още една секция с нейните бутони и настройки. Тя се показва и се скрива с Alt + L. В Медийната библиотека потребителя може да добавя папки с аудио и видео файлове, от появилият се диалог след показване на панела. В лявото поле има списък от вида Tree View, по който се движи със стрелките. С таб се преминава в следващите полета със списъци на въведените файлове и бутоните за управление . От прозореца на медийната библиотека се получава информация за артистите, албума, кратка биография, снимки, видео, също така през линкове може да се свържете с web страници с повече информация за маркираният изпълнител. Преминаването от един към друг панел става с Ctrl + Tab. Ако работите с Jaws, е добре да определите какви данни екранният четец да съобщава. Досадно е, когато потребителя слуша музика с включен екранен четец, да чува разни несъществени подробности. Отворете с Insert + цифрата 6 от голямата клавиатура, Jaws Configuration Manager. С Alt активирайте файл менюто и с дясна стрелка намерете Set Options. Продължете със стрелка надолу до Verbosity Options и натиснете Enter. Попадате в едно поле с три радио бутона както следва: Beginner, Intermediate, Advanced, изберете със стрелките Advanced, настройка за напреднали. Намерете с Tab OK бутона и потвърдете. Затворете с Alt + F4 Конфигурационният мениджър.
Самите настройки на Winamp са добре избрани по подразбиране и програмата си работи без проблеми. Но ако желаете може да ги персонализирате. С комбинацията Ctrl + P се отваря директно диалоговият прозорец с настройките (Preferences). Също така , при отворен прозорец на Winamp, с комбинацията Alt + F, се активира пълното контекстно меню на програмата, което може да разгледате със стрелките и от него да изберете Preferences. Прозореца с настройките е от вида три вю . В лявата част на екрана се намира вертикален списък с видовете настройки по които се ходи със стрелките. В краят на списъка се намира бутона Close. От дясно се показва полето с бутоните на съответната настройка. Движейки се със стрелката по вертикалният списък с видовете настройки, програмата съобщава тяхното име и състояние, close (затворен), или open (отворен). Със лява стрелка, ако състоянието е Close, списъка се разгръща и се показват всички елементи. С Tab се премества фокуса от списъка, на прозореца с опциите. С таб и обратно с шифт + таб се движим по полетата и бутоните в прозореца. Първият tab преминава през бутона Close, след което продължава в диалога с настройките. Избора на настройка не се нуждае от потвърждение с OK бутон, достатъчна е отметка или enter върху бутона с команда. След като обходим полетата в дясната част на диалога и направим своят избор, последният tab ни връща на вертикалният списък. Продължаваме със стрелките до следващата настройка от списъка. Забележка:в описанието на настройките са дадени само най-необходимите за работа с клавишите и е посочено, кои опции да бъдат препоръчително избрани , за останалите всеки сам решава. Настройките са разделени на 2 основни части. Първата е General Preferences, (главни настройки). Те са разделени на категории, както следва:
General (Главни). В прозореца на главните настройки с таба ще намерите следните опции: Internet connection Settings, (Настройки за Интернет връзки). От ComboBox, със стрелките изберете една от трите възможности, Always connection, (винаги свързан), Connected via dиal-up, modem, (свързан с модем), No connected, (няма връзка). Изберете No connection, ако не желаете да ви притесняват прозорци с нови предложения. HTTP Proxy field, ако искате да ползвате прокси връзки попълнете адреса на порт сървъра. Следват чек боксове: Show splash screen, (покажи изскачащ прозорец), показва прозорец на Winamp за 2 секунди, когато се стартира. Allow multiple instances, (разреши повече от един WinAmp да се стартират наведнъж, да се чекне. Check for new versions of WinAmp at startup, при всяко стартиране ще проверява за нова версия, която се показва и застава върху главният прозорец, което пречи на управлението с клавишите. Препоръчвам да не го чеквате. Allow WinAmp to report basic, anonymous usage statistics, разрешава на WinAmp да изпраща анонимна статистическа информация за използването на програмата. Recycle permanently delated files, превъртай постоянно изтритите файлове, да се чекне. Следва поле: Show WinAmp in, (покажи WinAmp във):. Тук има Check Box за Taskbar да се чекне. Следва Check Box за System trey, да не се чеква, защото главният прозорец ще се минимизира в лентата с изпълняващите се задачи и няма да действат клавишните команди. Следва един Left Right Slider, хоризонтален ляво-дясно ориентиран плъзгач, който определя графичният вид на иконата в трея, Scroll title in the Windows taskbar, скролване на заглавието на текущата песен в лентата със задачите. Priority Class, това е Up down Slider, вертикален плъзгач, който се движи със стрелките нагоре,надолу. Чрез него се избира приоритета, който да бъде даден на WinAmp, препоръчва се 33%, нормален.
Files Types, (Видове файлове) е следващата настройка от списъка. В този прозорец ще намерите следните опции. Associated file types, това е списък с асоциирани типове файлове, с разширения които дадената версия на WinAmp може да отваря. Визуално са подредени във вертикална колона. Определянето на селекцията става от бутоните, разположени до нея както следва, All, селектира всички типове разширения, Audio Only, само аудио файлове, Video Only, само видео файлове, None, никое от разширенията. Препоръчва се да се активира бутона All, всички, който асоциира всички типове по подразбиране. Разбира се това колко и какви файлови разширения ще отваря, зависи и от версията на WinAmp и инсталираните плъгини. Когато се активира някой от селектиращите бутони във вертикалният списък се маркират съответните разширения. Restore file associations on WinAmp , разрешава на WinAmp да си възстанови файловите асоциации, които са асоциирани от други програми, да се чекне. File icon, това е ъп даун слайдер, вертикален плъзгач, с който се определя визуалният вид на иконата за асоциираните файлове. Playlist icon, друг плъзгач, чрез който със стрелки се избира визуалният вид на икона, която се ползва в плейлистите M3U И PLS асоциирани с Winamp. Explorer Settings, настройки групирани в 3 чекбокса, както следва. Launch Winamp for audio CDs, когато се вкара аудио диск в CD/DVD, плеъра ще бъде изпълнен от Winamp, да се чекне. Enqueue files on double click, при двойно кликване върху файл да се нарежда на опашката на плейлиста. Show Winamp in folder context menus, добавя опцията Play in WinAmp в списъка на контекстното меню, да се чекне.
Playlist, (Плейлист) е следващата настройка от списъка. Това са настройки свързани със списъка на файловете за текущото изпълнение от Winamp. Show playlist item numbers, показва номерата на песните в плейлиста, да се чекне. Playlist font size, in pixels определя типа и големината на шрифта в плейлистите. Text Direction, това е комбобокс за избор на място на текста, препоръчително, Force left-to-right. Manual playlist advance, стартира текущата песен, без да преминава към следващата песен от плейлиста или повтаря същата, да не се чеква. When loading multiple files sort file by name, когато има повече от един файл, сортирай списъка по азбучен ред. Assume file extension of unknown file to be, приеми вида разширение, който ще използва за неизвестните видове файлове, по подразбиране е mp3. Shuffle morph rate, хоризонтален плъзгач, където със стрелките се определя вида на разместването в плейлиста. Ако желаете бързо разместване на песните вътре в плейлиста, преместете плъзгача към 100%.
Titles, (Заглавия) е следващата настройка от списъка. В диалоговият прозорец първото поле е за Metadata Reading, четене на тагове. Tag, етикет, , дава подробна информация за името на песента, изпълнителя, албума, година на създаване, жанр и др. Това поле има 3 радио бутона, които се чекват и отчекват със стрелките. Препоръчва се да се чекне, Read metadata when file(s) are played or viewed in the playlist, показва таговете, когато се възпроизвежда песента и когато е във видимата част на плейлиста. Use advanced title formatting when possible, използвай разширено форматиране на заглавието, когато е възможно, да се чекне. Останалите опции от този прозорец, да се оставят по подразбиране. <
Playback, (Възпроизвеждане) е вид настройка, в прозореца на която има 3 страници, таба. Те са Playback, Equalizer, Replay Gain, до тях се достига с клавиши чрез Jaws курсора и се активират с ляв маус бутон. Опциите в първият таб, Playback са както следва:лефт,райт слайдер, т.е.хоризонтален плъзгач, показва приоритета при изпълнение на аудио фаилове, настройва се на максимума 100% по подразбиране. Allow 24bit, разрешава 24 - битово възпроизвеждане, да не се чеква, ако звуковата карта не поддържа такова. Allow surround, позволява surround звук за файлове енкодирани в така наречения многоканален звуков формат, да се чекне. Use Dither, позволява колебания в поддържаните разширения, в момента такива са само ogg и flac, да се чекне. Force Mono, изключва режима за стерио, без отметка. В страницата на Equalizer настройките са добре по подразбиране да не се пипат.
Jump to file, Прескочи на файл. Тази опция дава възможност, след стартиране на Winamp, от дълъг списък с песни да se прескочи до избрана от вас. Ако не ви интересува не я бутайте, по подразбиране е добре настроена. Тук има 6 страници, tabs. Забележка: придвижването до отделните страници на този диалогов прозорец е възможно само с Jaws курсора. Queue Options, (Опции за изчакващи на опашката файлове) това е първата страница от настройката Jump to file. В първото поле, Enter Key Mode, (Режим на клавиша Enter) има три радио бутона: Play, Move after current и Queue. Ако изберете Play (Това е по подразбиране), натискайки клавиша Enter пуска избраната песен от списъка. Move after current (Мести след текущата): Мести избраната песен след текущата песен в плейлиста. Queue (Изчакващ на опашката): Поставя избраната песен на опашката в списъка Jump to file за последващо изпълнение. Следва поле Keep the 'Jump To File' Dialog Open When Using, (Задръж прозореца Jump to File отворен когато се използва), тук има два Check Box. Първият е Buttons. Когато е маркиран, Jump to file прозореца ще остане отворен след натискане на някой от бутоните. Enter key, когато е маркиран, прозореца Jump to file ще остане след натискането на Enter. Ако не е маркиран, прозореца ще се затвори. Remove file from queue when it is already in the queue - Премахни файл от опашката. След натискане на Q или Alt+кликане върху песен WinAmp ще ги премахне от опашката. Allow 'Move after current' to move files as a list (Позволи да мести файлове в списъка): Когато използвате опцията Move After Current в Jump to file, WinAmp ще подреди избраните песни. Restore the enqueue list when Winamp starts (Възстанови листа на чакащите, когато WinAmp се стартира): Запомня листа на чакащите (ако има някакви). Ако не е маркирано листа ще бъде изчистен след като изключите WinAmp. В настройките на някои по-стари версии на Winamp има страница Misc. Тя е важна за компютри с nVidia карти. Трябва да се даде отметка на Attempt to fix compatibility issues with nView. Тази настройка е много важна за потребители със nVidia графични карти, в които е разрешено nView, тогава всички клавишни комбинации за WinAmp не работят. Използването на тази опция ще разреши проблема.
Skins (Кожи), Освен от настройките диалоговият прозорец за избора на кожа може да се отвори с бърза клавишна комбинация Alt + S. В него ще намерите списък с наличните кожи и щом се придвижите със стрелката на някоя от тях, тя веднага ще се инсталира. Препоръчваме да се избере Classic skin, Класически вариант на изгледа.
Plug-ins, (Добавки). Плъгините, познати също като декодери, помагат на WinAmp за разпознаване на файловите типове музика. Например Nullosft MPEG Audio Decoder (in_mp3.dll) е задължителен за WinAmp за да поддържа .mp3 файлове, Nullsoft Vorbis Decoder (in_vorbis.dll) се използва за Ogg Vorbis файлове и т. н., което значи, че ако in_vorbis.dll го няма в папката Winamp\Plugins, WinAmp няма да може да възпроизвежда файлове с разширение .ogg . Всеки индивидуален плъгин има свои конфигурации. Когато инсталирате някой нов плъгин, задължително трябва да го конфигурирате с Winamp. След инсталацията на плъгина отворете настройките и намерете страницата с плъгина. Маркирайте го, с tab намерете бутона Configure и натиснете Enter.

Работа с Winamp

За да се изпълняват клавишните команди за управление, прозореца на Winamp трябва да е на фокус на преден план на екрана. Проверявайте това с Insert+T. Ще предложа три практични варианта за стартиране на възпроизвеждането на музикални файлове с клавишите. Вариант 1: Отваряте прозореца на програмата чрез иконата на Работният плот, ако е създаден пряк път. С бързата клавишна комбинация Shift + L отваряте диалоговият прозорец за избор на папки от компютъра. От него по познатият начин със стрелки Shift + tab и BackSpace можете да изберете папка с желаната музика. Маркирате я, натискате enter, списъка с песни се въвежда в Play List на Winamp и изпълнението започва.
Вариант 2: Маркирате папка съдържаща музикални файлове, натискате бутона Application и активирате контекстното меню. Със стрелка надолу намирате командата Play Winamp. Задействате я с enter, на екрана се появява прозореца на Winamp и песните от папката започват да се изпълняват. Забележка:при този вариант е необходимо предварително в настройките да се добави Winamp в списъка на контекстното меню.
Вариант 3: Намирате желаната папка с музика и я отваряте. Маркирате всички файлове или само тези, които искате да чуете, потвърждавате с Enter и изпълнението им от Winamp започва. След като е задействан плеъра, можете да го управлявате със следните клавишни команди:
Play, - бърз клавиш, буквата X, (екс) стартира изпълнението. Stop, - спиране на изпълнението, буква V, (ви). Pause, пауза, - бърз клавиш, буква C или Space, спира песента, след повторно натискане изпълнението започва от същото място на спирането. Previous, предишен - бърз клавиш, Z, пуска предходната песен. Next, следващ, - бърз клавиш , B, пуска следваща песен от списъка. Jump to, - тази функция се използва за прескачане до друга песен от въведеният Play List. Jump to file, - бърз клавиш, J, отваря диалогов прозорец със списъка на песните. Със стрелките може да изберете песен, която след това чрез бутоните в диалога да зададете, да се изпълни веднага, да се изпълни след текущата или да се нареди на опашката на списъка. Когато се ползва тази функция за прескачане по списъка, има известно неудобство от смесването на звука от гласовият синтезатор и музикалното изпълнение. Затова, натиснете клавиша за пауза и изключете възпроизвеждането. Със стрелките намерете песента от списъка, до която желаете да се прескочи ис Enter може направо да я пуснете. Jump to time, - бърз клавиш, Ctrl + J, прескача изпълнението по определено време. Лява стрелка, превърта бързо назад по време на изпълнение със стъпка от 5 секунди при всяко натискане. Ако се задържи превъртането се увеличава прогресивно. Дясна стрелка превърта напред със стъпка 5 сек. Стрелките нагоре или надолу, съответно увеличават или намаляват силата на звука. Start of list, начало на списъка – бързият клавиш Ctrl + Z, пуска първата песен от списъка. End of list, край на списъка - бърз клавиш Ctrl + B, пуска последната песен от списъка. Repeat, - бърз клавиш R, натиснат еднократно включва режим на повторение на песните от списъка след изпълнението им. Така ще се повтаря възпроизвеждането докато работи Winamp. Повторно R отменя режима на повторение. Shuffle, разбъркване - бърз клавиш S натиснат първоначално разбърква произволно песните в списъка, натиснат двукратно отменя разбъркването и песните се изпълняват по началната подредба. Запаметяване. Когато потребителя слуша голям по обем mp3 файл, например като аудио книга, се налага преди краят да затвори на някое място програмата. Запаметяването на местото до което е достигнало възпроизвеждането преди да се затвори Winamp, става много лесно с един плъгин. Отново след стартиране на Winamp, възпроизвеждането започва автоматично от същото място до което е било спряно. Не е нужно да правите нищо друго, освен да стартирате Winamp от иконата на Работният плот или от Старт менюто. Този плъгин се казва Time Restore. Инсталира се допълнително. Инсталацията е елементарна. Стартирате exe файла, натискате Next избирате за език Bulgarian и натискате Install. Плъгина се инсталира и сам си намира папката на Winamp. Не е нужна конфигурация. За улеснение на нашите потребители в пакета с Winamp, който може да свалите от сайта е архивиран и съдържа инсталационният exe файл на безплатната Стандарт версия winamp5581_full_emusic-7plus_all, плъгина за запаметяване и ръководството в doc формат. Желая Ви приятна работа с WinAmp.

Изготвил: Христо Шипанов

Изтеглете от тук


>

За контакти: 9009 гр.Варна ул."Петко Стайнов"3 Културен Дом на Слепите
Web master: Христо Шипанов - GSM: 0882/211 153; e-mail: bezbarieri1@gmail.com