ЖИВОТ БЕЗ БАРИЕРИ

Новите технологии откриват по-големи възможности пред хората със зрителни увреждания, позволявайки самостоятелно да преодоляват обективните бариери, възпрепятстващи социалното им включване


виж света през компютъра начало спорт ръководства кулинарни страници статии за контакт сайта се хоства с любезното съдействие на суперхостинг

Дом на културата на слепите Варна

Дом на културата на слепите Варна

Слушайте FM радио

Компютърни ръководства

компютърно обучение на зрително затруднени потребители

NVDA (екранен четец)

начални стъпки с Windows

Windows 10

Microsoft Office Word

Microsoft Office Excel

MS Outlook

Mozilla Thunderbird

ABBY Fine Reader

Торент файл

Аудио файлове

Adobe Audition

Winamp

KMPlayer

Nero

Balabolka

CDex

CCleaner

µTorrent

Internet Microsoft Edge

Skype 8

Електронна поща

PDF документ

понятие за HTML

Dropbox

Readability

CDex

Инсталация, настройка и работа с програмата

CDex е програма за аудио рипване на дискове. Основно се използва за конвертиране на аудио дискове в MP3 формат. С тази програма можете, да извличате песните от Audio CD и да ги записвате на хард диска в компютъра си, в компресираните формати, WAV, MP3, OGG и др. Поддържа нормализация на нивото на звука. Също така може да записва в реално време от звуковата карта на компютъра (от Analog input line ). Съдържа вграден Player за прослушване на музикалните файлове. Има CD-Text и работи с M3U и PLS, плейлист файлове. Програмата разполага с опции за определяне на bitrate, samplerate, избор на кодек и др. В новата версия 222.4 са фиксирани и изчистени бъговете от версия Beta 3. Информация за програмата: Официална страница, Home page: http://cdexos.sourceforge.net/
Лиценз: безплатен. Размер на версия 22,4: - 22,4 MB. Програмата има и Portable версия.

Инсталация

1.Стартирате exe файла, появява се прозорец за избор на език за инсталиране. Отваряте с Alt + стрелка надолу, списъка от Combo Box, който съдържа български, избирате и потвърждавате с OK бутона.
2.Следващият екран е за Добре Дошли, натискате Напред.
3.следва екран с лицензното споразумение. Ако желаете да продължи инсталацията намерете радио бутона Съгласен съм и дайте отметка със Spacebar. Натиснете Напред.
4.Следващият екран е за избор на версия, по подразбиране е чекнат първият радио бутон с най новата експериментална версия. Ако приемате натиснете Напред.
5.Следва прозорец за избор на компоненти, не ги променяйте и продължете с бутона Напред.
6.Тук трябва да определите целевата папка в която да се запише програмата. Ако приемате служебното предложение натиснете Инсталирай.
7.Започва инсталацията изчакайте прогреса. По време на инсталацията, преди краят и се появява предложение за избор на преки пътища към други програми. Ако нямате идея, натиснете отново Напред.
8.За да приключите инсталацията, натиснете Край.
9.на екрана се появява прозорец, който ви приканва да дарите пари, ако желаете. Ще се отвори Интернет страница, Затворете я, ако нямате намерение да дарявате. Програмата е безплатна. И така това е всичко, стартиращата икона се намира в Старт меню/Програми.

Конфигурация

Стартирайте програмата. От меню Опции първо, намирате Select Language sub menu. От списъка на това под меню може да въведете българският език. След това от меню Опции, избирате Настройки и ги активирате. Отваря се диалогов прозорец, от вида Tree View, (с дървовидна структура). В ляво има списък с видовете настройки, а в дясно са показани съответно техните възможни стойности. Движите се в левият списък със стрелките, ав десният прозорец с Tab. По подразбиране след активация фокуса застава на Конвертор. Тук са най съществените настройки за конвертиране. Първият Combo Box е за избор на приоритет, оставяте нормален. Следва списък с конвертори, ако ще правите MP3, изберете, Lame MP3 Encoder. Друга важна настройка е за минимална и максимална стойност на bitrate. Максималният 320 bitrate дава високо качество на записа. От следващият ComboBox, може да определите метода на семплиране, изберете променлив, VBR 2. Има също така настройка на изходната честота, изберете 44100 Hz. Като сте готови потвърдете с OK бутона. Други необходими настройки. От Общи настройки може да дадете отметка за нормализиране на нивото на записа. От настройка на имена на файлове изберете директорията в която да се записват конвертираните файлове. По подразбиране, ако не зададете друго, програмата ще ги поставя в C\Program files\CDex\My music.

Работа с програмата

Активирайте CDex. Поставете аудио диска в CD/DVD устройството. Съдържащите се аудио тракове от диска ще се прехвърлят в работният екран на програмата. С Tab може да обходите полетата на прозореца. В него ще намерите списъка с песните, които по подразбиране самаркирани. Имате възможност за избор, дали да обработите всички или самотези които желаете. Като сте готови с избора стартирайте процеса с клавиша F9. Конвертирането започва, това е всичко. Успешна работа!

Изготвил: Христо Шипанов

Свалете материалите за CDex от тук

 


>

За контакти: 9009 гр.Варна ул."Петко Стайнов"3 Културен Дом на Слепите
Web master: Христо Шипанов - GSM: 0882/211 153; e-mail: bezbarieri1@gmail.com